Legenda

Harkány- legenda

A Szársomlyó (Villányi helység ) lábánál élt egyszer egy öreg anyóka, egy boszorka, akinek volt egy gyönyörű szép lánya . Az ördög is felfigyelt a boszorka szép lányára és mindenáron feleségül szerette volna venni. Persze a boszi nem akarta az ördöghöz adni lányát , egy királyfit álmodott lányának. Ezért az ördögöt egy olyan próba elé állította, amit úgy gondolta, hogy úgy sem tud véghez vinni.
„ Akkor veheted feleségül a lányomat, ha a helyoldalt felszántod és beveted egy éjszaka alatt. Addig dolgozhatsz, amíg az első kakaskukorékolás nem hallatszik a faluból.” – mondta a boszi az ördögnek.
Az ördög naplemente után hozzáfogott a munkához. 12 csodamacskája húzta az ekéjét , így nagyon gyorsan haladtak. Az anya nagyon türelmetlen volt és megleste az ördögöt, hogyan áll a szántás. Nagyon megijedt, mivel az majdnem végzett már a feladattal, ezért gyorsan ki kellett valamit találnia , ha nem akarta egyetlen szeretett lányát az ördög karjaiban látni. Ezért gyorsan befutott a tyúkólba és elkezdett nagyon hangosan kukorékolni.
Az ördög erre nagyon megijedt, hogy nem tudta kiállni a próbát. Mérgében eldobta ekéjét és ahol az landolt ott áll ma a beremendi hegy, és ahol a föld alá bújt , ott tört fel a harkányi gyógyvíz.
A legenda szerint , aki  „eleget” iszik a villányi borból, láthatja a boszorkány gyönyörű lányát.